(English version below)
Ingwer ist eine gelblich-braun gefärbte tropische Gewürzpflanze. Sie wächst im tropischen Südostasien und hat einen sehr verzweigten Wurzelstock. In diesem befindet sich auch der größte Teil der wirksamen Inhaltsstoffe. Etwa 1,5 bis 3 % ätherische Öle, wie die Substanzen Zinigberen, Curcumen (auch in Kurkuma) und beta-Eudesmol sind in diesem enthalten. Zusätzlich enthält die Ingwerwurzel Scharfstoffe, die für den typischen Geschmack verantwortlich sind. Zu diesen Scharfstoffen gehören Gingerole und Shogaole.
Wenn man Ingwer isst, bemerkt man als erstes die enthaltenden Scharfstoffe. Durch diese Scharfstoffe wird mehr Magensäure gebildet, was einerseits den Appetit anregt, zum anderen jedoch auch die Verdauung.
Ein besonders interessanter Wirkstoff dieser Pflanze ist der Scharfstoff Gingerol. Von diesem sind im Ingwer drei verschiedene Arten zu finden. Diesen Gingerolen wird eine positive Wirkung auf den menschlichen Körper zugeschrieben. Besonders dem [6]-Gingerol wird eine antikarzinogene (anti-krebserregend), antientzündliche und immunsuppressive (unerwünschte Reaktionen des Immunsystems unterdrückende) Wirkung bescheinigt. Ebenfalls scheint es möglich, dass das [6]-Gingerol sich positiv auf asthmatische Erkrankungen auswirken kann. bereits erwiesen ist, dass Gingerole erfolgreich bei der Behandlung von Darm und Hautkrebs eingesetzt werden können. Zudem hemmen Gingerole das Wachstum des Magen-Schleimhaut-Bakterium Helicobacter pylori, was sich positiv auf Behandlungen von Magenproblemen sowie eventuell der Magenkrebs Vorsorge auswirkt.
Während dem Trocknungsprozess des Ingwers, werden aus den Gingerolen Shoagole. Diesen wird eine noch stärkere antikarzinogene Wirkung zugeschrieben. Zusätzlich fördert getrockneter Ingwer bzw. Ingwerpulver die Produktion von Magensäure, erleichtert somit die Verdauung, beschleunigt den Stoffwechsel und sorgt für eine stärkere Durchblutung. Das trägt dazu bei, dass gefährliche Ablagerungen in den Blutgefäßen vermieden werden und somit Thrombosen oder Schlaganfälle vermieden werden können. Die antiendzündliche Wirkung des Gingerols kann wahrscheinlich die Entstehung von Tumoren beeinträchtigen.Gingerol hemmt die Expression des Cyclooxygenase-2 Enzyms, welches unter anderem für die Entzündungen bei Arthrose und Rheuma verantwortlich ist. Zusätzlich haben die Gingerole die gleiche Wirkung wie der Wirkstoff im Aspirin (Acetylsalicylsäure). Aus diesem Grund kann Ingwer auch bei Schmerzen, wie Kopfschmerzen oder Halsschmerzen eingesetzt werden.Faszinierend, welche positiven Effekte auf unsere Gesundheit alleine dieser eine Wirkstoff auf unseren Körper hat oder?!
Während dem Trocknungsprozess des Ingwers, werden aus den Gingerolen Shoagole. Diesen wird eine noch stärkere antikarzinogene Wirkung zugeschrieben. Zusätzlich fördert getrockneter Ingwer bzw. Ingwerpulver die Produktion von Magensäure, erleichtert somit die Verdauung, beschleunigt den Stoffwechsel und sorgt für eine stärkere Durchblutung. Das trägt dazu bei, dass gefährliche Ablagerungen in den Blutgefäßen vermieden werden und somit Thrombosen oder Schlaganfälle vermieden werden können. Die antiendzündliche Wirkung des Gingerols kann wahrscheinlich die Entstehung von Tumoren beeinträchtigen.Gingerol hemmt die Expression des Cyclooxygenase-2 Enzyms, welches unter anderem für die Entzündungen bei Arthrose und Rheuma verantwortlich ist. Zusätzlich haben die Gingerole die gleiche Wirkung wie der Wirkstoff im Aspirin (Acetylsalicylsäure). Aus diesem Grund kann Ingwer auch bei Schmerzen, wie Kopfschmerzen oder Halsschmerzen eingesetzt werden.Faszinierend, welche positiven Effekte auf unsere Gesundheit alleine dieser eine Wirkstoff auf unseren Körper hat oder?!
Ginger is a yellowish-brown colored tropical spice plant. It grows in tropical Southeast Asia and has a very branched rhizome. The roots are the largest part of the active ingredients. Approximately 1.5 to 3% essential oils, such as the substances Zinigberen, Curcumin (also in turmeric) and beta-eudesmol are included in them. Besides, the ginger root contains spicy substances that are responsible for the typical taste. These substances include gingerols and shogaols.
When one eats ginger, one first notices the contained spicy substances. Through these substances, more gastric acid is formed, which on the one hand stimulates the appetite, on the other hand, the digestion.
Ginger acts as a painkiller – but without side effects
Ginger has an anti-inflammatory and pain-relieving effect, and arthritis-related (knee) pain can be impaired by the regular intake of ginger. Furthermore, ginger reduces muscle pain and helps against nausea and vomiting (e.g. travel sickness or chemotherapy).
In diabetics, taking ginger is likely to slow or even prevent the development of cataracts. This has only been proven with rats up to now.
In the following I will explain a few points more detailed:
Ginger against Alzheimer’s
Due to its ability to suppress β-amyloid (a protein deposit in the brain), ginger can be integrated into an overall therapeutic concept for Alzheimer’s disease.
Ginger against Osteoarthritis
Osteoarthritis is accompanied by cartilage degradation, which is accelerated by inflammatory processes in the joints. This leads to swelling, pain, and immobility of the affected joints. Ginger can reduce inflammatory processes and relieve the pain in the joints. Also, the cartilage degradant TNF-α is suppressed by ginger. Thus ginger can reduce arthritis symptoms.
Ginger strengthens the immune system
Our immune system also benefits from the ginger. Glutathione, the most important water-soluble antioxidant in our body, stimulates the immune system by stimulating the function of white blood cells. The regular intake of ginger counteracts a disease-related decrease in glutathione. By that, ginger supports our immune system in disease prevention.
Ginger kills cancer cells
Ginger works in many different ways against cancer. I don’t want to go into the exact mode of action, because this is a little more complicated to understand. Whether it’s lung cancer, ovarian cancer or breast cancer, ginger can help. However, ginger should not be used concomitantly with chemotherapeutic drugs, as ginger reduces their effectiveness. Thus, ginger is to be used preventively against cancer so that it does not even develop.
Ginger calms the stomach
This characteristic of ginger may already be familiar to you, but I’d like to talk about it shortly. It reduces stomach aches, stomach cramps and nausea, including travel sickness. These stomach-strengthening properties also make ginger ideal for use in competitive sports.
Ginger in sport
Now to the perhaps most important function for us:
Regular intake of ginger, however, can significantly reduce muscle pain and soreness. In conclusion, this means that an athlete who regularly intakes some ginger can train harder than his opponents. With the potential to reduce muscle pain and soothe the stomach, I recommend you to eat some ginger 2 hours before a competition – as well as during intense and long periods of stress. In any case, you should try this out in a training session and see how it affects you and not start with taking it before an important competition right away!
If you want to make the most out of the above-mentioned therapeutic effects of ginger, you need a minimum daily dosage of approx. 5 cm of fresh ginger. This amount can also be used without problems for preventive use against cancer, Alzheimer’s and osteoarthritis.
Active ingredients in ginger
Ginger contains over 160 different ingredients. Among them iron, numerous vitamins (vitamins C and B6), calcium, potassium, sodium, phosphorus, as well as various essential oils (for the most part Zinigberol, Zinigberen, the spicy substances gingerols, Shaogole, and Diarylhetanoide). Because of this, ginger is often used in aromatherapy for respiratory disorders.
Gingerol – a natural medicine
A particularly interesting substance of this plant is the substance gingerol. There are three different types of gingerol in ginger. These gingerols are said to have a positive effect on the human body. In particular, the [6] -gingerol is an anti-carcinogenic, anti-inflammatory and immunosuppressive (adverse reactions of the immune-suppressing) effect certified. It also seems possible that [6] -gingerol may have a positive effect on asthmatic diseases. It has already been proven that gingerols can be used successfully in the treatment of intestinal and skin cancer. Besides, gingerols inhibit the growth of the gastric mucosal bacterium Helicobacter pylori, which has a positive effect on the treatment of stomach problems as well as possibly gastric cancer precautions.
During the drying process of the ginger, the gingerols become shoagols. These are attributed an even stronger anti-carcinogenic effect. Also, dried ginger or ginger powder promotes the production of stomach acid, thus facilitating digestion, accelerates the metabolism and provides for a stronger circulation. This helps to prevent dangerous deposits in the blood vessels, and thus thrombosis or strokes can be avoided. The anti-inflammatory effect of gingerol is likely to affect the development of tumors. Gingerol inhibits the expression of the cyclooxygenase-2 enzyme, which is responsible for, among other things, the inflammation in osteoarthritis and rheumatism. Besides, the gingerols have the same effect as the active ingredient in aspirin (acetylsalicylic acid). For this reason, ginger can also be used for pain, such as headaches or sore throats. Fascinating, what positive effects on our health alone this one active ingredient has on our body right?!